Hola, opositors i opositores! Sabeu quin és el sou dels Mossos d’Esquadra? Si us interessen aquestes places, en aquesta entrada trobareu una anàlisi detallada sobre quant cobren actualment els integrants de la policia autonòmica de la Generalitat de Catalunya.

Continueu llegint si voleu conèixer tots els components i imports de les seves retribucions!

Contenido también disponible en castellano, solo tenéis que seguir hacia abajo para leerlo.

¡Haz clic aquí para ver el contenido en castellano!


😕 Et costa entendre els conceptes de la nòmina?

No saps on consultar els teus complements o antiguitat?

Resolem tots els teus dubtes sobre la nòmina del personal funcionari! 💶


Quin és el sou dels Mossos d’Esquadra?

El sou dels Mossos d’Esquadra se situa al voltant dels 2.700 – 3.000 € bruts al mes l’any 2023. Per tant, incloent-hi les pagues extra, les retribucions anuals s’acosten als 38.000 – 42.000 € bruts.

De totes maneres, heu de tenir en compte les següents qüestions:

  • En tots els imports que mencionem en aquesta entrada parlarem de sous bruts. Per tant, per calcular el salari net, caldria aplicar les retencions que corresponguin en concepte d’IRPF en cada cas concret. Així, això diferirà segons les circumstàncies personals i familiars de cada Mosso (estat civil, fills o ascendents a càrrec seu, etc.).
  • No disposem de xifres actualitzades per l’any 2023 de tots els conceptes. Sí que disposem d’informació precisa de l’import del sou base, triennis i complements de destí
  • No incloem en els imports anuals:
    • La retribució per antiguitat, que serà diferent per cada Mosso en funció dels anys de servei acumulats
    • Possibles hores extra o gratificacions
    • Productivitat variable, en cas que existeixi
  • Tingueu en compte que hi ha certes diferències retributives en funció del lloc concret que ocupi cada Mosso. En aquest sentit, les taules retributives de la Generalitat recullen quatre llocs diferents dins d’aquesta categoria
  • Per últim, recordeu que en aquesta entrada ens estem referint sempre a la categoria de Mosso. Així, com es pot veure a les taules retributives, els salaris són molt diferents en altres llocs. Per exemple, poden acostar-se als 60.000 € bruts anuals per un Inspector o als 91.000 € bruts en el cas del Major

En qualsevol cas, es tracta de llocs bastant ben retribuïts en relació amb altres cossos policials, com podeu veure en la nostra entrada sobre les diferències entre Mossos i Guàrdia Civil.


Us veieu ja a la plaça i cobrant aquest sou? Doncs és el moment d’entrenar al màxim per no quedar-se enrere en l’oposició!


On es regula el sou de Mossos d’Esquadra?

Per consultar el sou dels Mossos d’Esquadra per l’any 2023, prendrem com a referència:

  • La normativa pressupostària i de retribucions de la Generalitat de Catalunya. Per tant, aquí s’inclouen:
    • Els pressupostos anuals de la comunitat autònoma
    • Els quadres retributius del personal al seu servei
    • Les instruccions de nòmines i altres normes sobre execució pressupostària
  • Els Pressupostos Generals de l’Estat. En particular, les taules retributives d’empleats públics per l’any 2023

Per tant, per determinar quant cobra un Mosso d’Esquadra ens basarem en els següents documents específics:

Components del sou de Mossos d’Esquadra

Com la majoria de salaris d’empleats públics, el sou dels Mossos d’Esquadra està format per diversos conceptes retributius, cadascun d’ells amb la seva pròpia justificació.

D’aquesta manera, hem de distingir dos tipus de retribucions:

  • Les retribucions bàsiques. Es fixen anualment per les lleis de pressupostos de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya. Per tant, en aquesta secció s’emmarquen:
    • El sou base. Aquest import és igual per a tots els empleats públics del subgrup C1 (com és el cas dels Mossos)
    • L’antiguitat que correspongui a cada Mosso pels anys de servei acumulats
  • Les retribucions complementàries. Aquests complements els fixa la Generalitat de Catalunya en funció de les característiques de cada lloc i de la persona que l’ocupa. Per tant, s’inclouen en aquest apartat:
    • Complement de destí
    • Complement específic
    • Si escau, altres complements i gratificacions que poguessin existir en certs casos

D’aquesta manera, en els següents apartats analitzarem tots aquests components que integren el sou d’un Mosso d’Esquadra l’any 2023.

Retribucions bàsiques

Segons indica el Text Refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (TREBEP), les retribucions bàsiques s’estableixen en funció de:

  • L’adscripció del cos o escala de l’empleat públic a un determinat subgrup o grup de classificació professional. En el cas dels Mossos, es tracta del subgrup C1
  • L’antiguitat de cada treballador en el cos

Per tant, les retribucions bàsiques dels Mossos d’Esquadra l’any 2023 seran:

  • Sou base. S’estableix en funció del grup al qual pertany cada tipus de plaça, d’acord amb la titulació que s’exigeix per accedir a la convocatòria de Mossos d’Esquadra. Per tant, posat que aquestes places s’adscriuen al subgrup C1, els correspon un sou base de 836,41 € bruts al mes. Així, això equival a 10.036,92 € bruts anuals, sense incloure les pagues extra
  • Antiguitat. Com dèiem, l’antiguitat retribueix els anys de servei de cada Mosso d’Esquadra com a empleat públic. Es computa per triennis (que es reporten per cada tres anys de treball). D’aquesta manera, per cada trienni percebreu un import addicional al mes, diferent per cada grup funcionarial. Així, els treballadors del subgrup C1 com els Mossos cobraran 30,61 € bruts addicionals al mes per cada trienni. Per això, per exemple, un agent amb 18 anys de servei percep 183,66 € més al mes que un de nou ingrés
  • Per últim, aquí inclourem també les pagues extraordinàries. No obstant això, no es tracta de retribucions bàsiques al 100% (ja que inclouen certs complements). D’aquesta manera, percebreu les extraordinàries dues vegades a l’any (al juny i al desembre), i seran lleugerament diferents en funció del lloc concret que ocupeu. En aquest sentit, les pagues extra inclouen:
    • Salari base
    • Antiguitat
    • Part de les retribucions complementàries

Retribucions complementàries

Les retribucions complementàries poden ser lleugerament diferents segons el lloc de Mosso d’Esquadra que ocupeu. En particular, aquests complements es basen en les següents justificacions:

  • L’especial dedicació
  • La dificultat de les tasques desenvolupades pel Mosso d’Esquadra (d’aquí sorgeix la divisió en quatre nivells dels llocs de Mosso)
  • El grau de responsabilitat que impliqui cadascun dels llocs
  • Finalment, la incompatibilitat que s’imposa als empleats públics respecte d’altres treballs en el sector privat

Per tant, les retribucions complementàries d’un Mosso d’Esquadra seran les següents:

  • Complement de destí. Aquest concepte es relaciona amb el nivell que tingui atribuït cada lloc. Així, dins de la jerarquia del cos de Mossos d’Esquadra, tots els llocs de la categoria de Mosso tenen un nivell 14 de complement de destí. Per tant, per l’any 2023, això suposa un import mensual de 354,35 € bruts. Així, això equival a 4.960,90 € bruts anuals en 14 pagues (és a dir, incloent-hi extraordinàries). Els llocs de categories superiors es mouen entre els nivells 16 i 30. Per tant, els correspondrien retribucions significativament més elevades
  • Complement específic. Aquest complement retribueix el nivell de dedicació, responsabilitat o dificultat de cada lloc de Mosso, segons les especialitats
  • Finalment, poden existir altres conceptes retributius variables, per aspectes relacionats amb:
    • Hores extra
    • Treball a torns
    • Productivitat variable

Taula resum del salari de Mossos d’Esquadra

Per finalitzar aquesta entrada sobre el sou de Mossos d’Esquadra de 2023, hem resumit les dades més rellevants a la següent taula:

Concepte salarialImport en € al mesImport en € a l’any
Sou base836,41 €10.036,92 €
Antiguitat (€ per cada trienni)30,61 €367,32 €
Paga extra (juny i desembre)Depèn de cada llocDepèn de cada lloc
Complement de destí354,35 €4.960,90 €
Complement específicDepèn de cada llocDepèn de cada lloc
Sou brut total (sense triennis ni extres)2.731,29 € – 3.073,87 €38.019,80 € – 42.815,92 €
Resum del sou de Mossos d’Esquadra 2023

Ara que ja sabeu quin és el sou dels Mossos d’Esquadra l’any 2023, creieu que és un salari interessant? Si us prepareu amb temps suficient, estudieu amb esquemes i practiqueu amb tests similars als de l’oposició, podreu aconseguir un bon resultat a la pròxima convocatòria.

* Recordeu que el salari net es calcula de forma personalitzada en funció de les circumstàncies de cada empleat públic (estat civil, persones dependents a càrrec seu…), per la qual cosa no podem realitzar una estimació amb caràcter general.


😕 ¿Te cuesta entender los conceptos de la nómina?

¿No sabes dónde consultar tus complementos o tu antigüedad?

¡Resolvemos todas tus dudas sobre la nómina del personal funcionario! 💶


¡Hola, opositores y opositoras! ¿Sabéis cuál es el sueldo de los Mossos d’Esquadra? Si os interesan estas plazas, en esta entrada encontraréis un análisis detallado acerca de cuánto cobran actualmente los integrantes de la policía autonómica de la Generalitat de Catalunya.

¡Seguid leyendo si queréis conocer todos los componentes e importes de sus retribuciones!

¿Cuál es el sueldo de los Mossos d’Esquadra?

El sueldo de los Mossos d’Esquadra se sitúa alrededor de los 2.700 – 3.000 € brutos al mes en 2023. Por tanto, incluyendo las pagas extras, las retribuciones anuales rondarían los 38.000 – 42.000 € brutos.

De todos modos, debéis tener en cuenta las siguientes cuestiones:

  • En todos los importes que mencionemos en esta entrada hablaremos de sueldos brutos. Por tanto, para calcular el salario neto, deberían aplicarse las retenciones que correspondan en concepto de IRPF en cada caso concreto. Así, esto diferirá según las circunstancias personales y familiares de cada Mosso (estado civil, hijos o ascendientes a cargo, etc.)
  • No disponemos de cifras actualizadas para 2023 de todos los conceptos. Sí contamos con información precisa del importe del sueldo base, trienios y complemento de destino
  • No estamos incluyendo en los importes anuales:
    • La retribución por antigüedad, que será distinta para cada Mosso en función de los años de servicio acumulados
    • Posibles horas extras o gratificaciones
    • Productividad variable, en caso de existir
  • Tened en cuenta que hay ciertas diferencias retributivas en función del puesto concreto que desempeñe cada Mosso. En este sentido, las tablas retributivas de la Generalitat recogen cuatro puestos diferentes dentro de esta categoría
  • Por último, recordad que en esta entrada nos estamos refiriendo siempre a la categoría de Mosso. Así, como se puede ver en las tablas retributivas, los salarios son muy diferentes en otros puestos. Por ejemplo, pueden rondar los 60.000 € brutos anuales para un Inspector o los 91.000 € brutos en el caso del Major

En cualquier caso, se trata de puestos bastante bien retribuidos en relación con otros cuerpos policiales, como podéis ver en nuestro post sobre las diferencias entre Mossos y Guardia Civil.


¿Os veis ya en la plaza y cobrando este sueldo? ¡Pues es el momento de entrenar a tope para no quedarse atrás en la oposición!


¿Dónde se regula el sueldo de Mossos d’Esquadra?

Para consultar el sueldo de los Mossos d’Esquadra para 2023, tomaremos como referencia:

  • La normativa presupuestaria y de retribuciones de la Generalitat de Catalunya. Por tanto, aquí se incluyen:
    • Los presupuestos anuales de la comunidad autónoma
    • Los cuadros retributivos del personal a su servicio
    • Las instrucciones de nóminas y demás normas sobre ejecución presupuestaria
  • Los Presupuestos Generales del Estado. En particular, las tablas retributivas de empleados públicos para 2023

Por tanto, para determinar cuánto cobra un Mosso d’Esquadra nos basaremos en los siguientes documentos específicos:

Componentes del sueldo de Mossos d’Esquadra

Como la mayoría de salarios de empleados públicos, el sueldo de los Mossos d’Esquadra está formado por varios conceptos retributivos, cada uno de ellos con su propia justificación.

De este modo, tenemos que distinguir dos tipos de retribuciones:

  • Las retribuciones básicas. Estas se fijan anualmente por las leyes de presupuestos del Estado y de la Generalitat de Catalunya. Por tanto, en esta sección se encuadran:
    • El sueldo base. Este importe es igual para todos los empleados públicos del subgrupo C1 (como es el caso de los Mossos)
    • La antigüedad que corresponda a cada Mosso por los años de servicio acumulados
  • Las retribuciones complementarias. Estos complementos se fijan por parte de la Generalitat de Catalunya en función de las características de cada puesto y de la persona que lo desempeña. Por tanto, se incluyen en este apartado:
    • Complemento de destino
    • Complemento específico
    • En su caso, otros complementos y gratificaciones que pudieran existir en ciertos casos

De este modo, en los siguientes apartados analizaremos todos estos componentes que integran el sueldo de un Mosso d’Esquadra en 2023.

Retribuciones básicas

Según indica el Texto Refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público (TREBEP), las retribuciones básicas se establecen en función de:

  • La adscripción del cuerpo o escala del empleado público a un determinado subgrupo o grupo de clasificación profesional. En el caso de los Mossos, se trata del subgrupo C1
  • La antigüedad de cada trabajador en dicho cuerpo

Por tanto, las retribuciones básicas de los Mossos d’Esquadra en 2023 serán:

  • Sueldo base. Se establece en función del grupo al que pertenece cada tipo de plaza, de acuerdo con la titulación que se exige para acceder a la convocatoria de Mossos d’Esquadra. Por tanto, dado que estas plazas se adscriben al subgrupo C1, les corresponde un sueldo base para 2023 de 836,41 € brutos al mes. Así, esto equivale a 10.036,92 € brutos anuales, sin incluir las pagas extras
  • Antigüedad. Como decíamos, la antigüedad retribuye los años de servicio de cada Mosso d’Esquadra como empleado público. Se computa por trienios (que se devengan por cada tres años de trabajo). De este modo, por cada trienio percibiréis un importe adicional al mes, distinto para cada grupo funcionarial. Así, los trabajadores del subgrupo C1 como los Mossos cobrarán 30,61 € brutos adicionales al mes por cada trienio. De ahí que, por ejemplo, un agente con 18 años de servicio perciba 183,66 € más al mes que uno de nuevo ingreso
  • Por último, incluiremos también aquí las pagas extraordinarias. No obstante, no se trata de retribuciones básicas al 100% (ya que incluyen ciertos complementos). De este modo, percibiréis las extras dos veces al año (en junio y diciembre), y serán ligeramente distintas en función del puesto concreto que desempeñéis. En este sentido, las pagas extras incluyen:
    • Salario base
    • Antigüedad
    • Parte de las retribuciones complementarias

Retribuciones complementarias

Las retribuciones complementarias pueden ser ligeramente distintas según el puesto de Mosso d’Esquadra que desempeñéis. En particular, estos complementos se basan en las siguientes justificaciones:

  • La especial dedicación
  • La dificultad de las tareas desarrolladas por el Mosso d’Esquadra (de ahí la división en cuatro niveles de los puestos de Mosso)
  • El grado de responsabilidad que implique cada uno de los puestos
  • Finalmente, la incompatibilidad que se impone a los empleados públicos respecto de otros trabajos en el sector privado

Por tanto, las retribuciones complementarias de un Mosso d’Esquadra serán las siguientes:

  • Complemento de destino. Este concepto se relaciona con el nivel que tenga atribuido cada puesto. Así, dentro de la jerarquía del cuerpo de Mossos d’Esquadra, todos los puestos de la categoría de Mosso tienen un nivel 14 de complemento de destino. Por tanto, para 2023, esto supone un importe mensual de 354,35 € brutos. Así, esto equivale a 4.960,90 € brutos anuales en 14 pagas (es decir, incluyendo extras). Los puestos de categorías superiores se mueven entre los niveles 16 y 30. Por tanto, les corresponderían retribuciones significativamente más elevadas
  • Complemento específico. Este complemento retribuye el nivel de dedicación, responsabilidad o dificultad de cada puesto de Mosso, según las especialidades
  • Finalmente, pueden existir otros conceptos retributivos variables, por aspectos relacionados con:
    • Horas extras
    • Trabajo a turnos
    • Productividad variable

Tabla resumen del salario de Mossos d’Esquadra

Para finalizar esta entrada sobre el sueldo de Mossos d’Esquadra en 2023, hemos resumido los datos más relevantes en la siguiente tabla:

Concepto salarialImporte en € al mesImporte en € al año
Sueldo base836,41 €10.036,92 €
Antigüedad (€ por cada trienio)30,61 €367,32 €
Paga extra (junio y diciembre)Depende de cada puestoDepende de cada puesto
Complemento de destino354,35 €4.960,90 €
Complemento específicoDepende de cada puestoDepende de cada puesto
Sueldo bruto total (sin trienios ni extras)2.731,29 € – 3.073,87 €38.019,80 € – 42.815,92 €
Resumen del sueldo de Mossos d’Esquadra 2023

Ahora que ya sabéis cuál es el sueldo de los Mossos d’Esquadra en 2023, ¿creéis que es un salario interesante? Si os preparáis con tiempo suficiente, estudiáis con esquemas y practicáis con test similares a los de la oposición, podréis conseguir un buen resultado en la próxima convocatoria.

* Recordad que el salario neto se calcula de forma personalizada en función de las circunstancias de cada empleado público (estado civil, personas dependientes a cargo…), por lo que no podemos realizar una estimación con carácter general.


¿Tenéis dudas? Probablemente ya las hayamos resuelto en nuestro centro de ayuda. Si no encontráis vuestra pregunta aquí, escribidnos a [email protected] o llamadnos al 919040798 y os ayudaremos.

El equipo de OpositaTest

www.opositatest.com