Contenido también disponible en castellano, solo tenéis que seguir hacia abajo para leerlo

¡Haz clic aquí para ver el contenido en castellano!

Hola, opositors i opositores! S’han convocat 850 places de Mossos d’Esquadra.

En aquesta entrada us informarem dels requisits d’accés, els terminis d’inscripció o abonament de taxes, i també com es desenvoluparà el procés selectiu en aquest concurs-oposició.

Si esteu plantejant-vos opositar a aquesta especialitat de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, continueu llegint, us contem tot el que necessiteu saber sobre aquesta convocatòria de la Policia Autonòmica de Catalunya!

La convocatòria de l’oposició lliure a Mossos d’Esquadra es va publicar el 12 de setembre de 2023 al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Les persones que ocupin aquestes 850 places exerciran a tot el territori de Catalunya.

Quins requisits cal cumplir per presentar-se a Mossos d’Esquadra?

Per presentar la vostra candidatura a aquest procés selectiu heu de complir els següents requisits el dia en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds.

  • Tenir la nacionalitat espanyola *No s’admeten altres nacionalitats
  • Haver complert 18 anys i no superar l’edat establerta per la jubilació forçosa
  • Tenir el títol de batxillerat, de tècnic/a o un altre d’equivalent o superior. Si es tracta d’un títol obtingut a l’estranger, cal disposar de l’homologació corresponent de l’òrgan competent
  • Tenir l’aptitud psicofísica adequada per a l’exercici de la funció policial i no estar inclòs en cap causa d’exclusió per manca d’aptitud psicofísica recollida a la convocatòria. *Podeu consultar les causes a l’annex III
  • No tenir antecedents penals, ni trobar-se en inhabilitació absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial ferma
  • No haver estat separades, mitjançant expedient disciplinari, del servei de qualsevol de les administracions públiques o dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes
  • Abonar les taxes en termini i forma
  • Prendre el compromís de portar armes mitjançant una declaració jurada
  • Tenir el permís de conduir vehicles de la classe B, en vigor, o permisos equivalents d’acord amb la normativa aplicable. *Aquest requisit s’ha de complir dins del termini de presentació de la documentació acreditativa dels requisits. (El termini es farà públic a l’hora de publicar la relació de persones convocades a la fase de formació)

Recordeu que heu de mantenir els requisits fins que prengueu possessió com funcionaris.

Compliu els requisits i voleu presentar-vos a aquesta oposició? En els següents apartats us expliquem com presentar les sol·licituds.


No us perdeu cap convocatòria!

Registreu-vos gratuïtament i us avisarem per email de totes les dates clau.


Presentació de sol·licituds a la convocatòria de Policia Autonòmica de Catalunya

Aquest procés selectiu només admet la presentació telemàtica de sol·licituds.

El termini per presentar la vostra candidatura serà de 20 dies hàbils a comptar des del següent a la publicació de la convocatòria. Podeu presentar-vos des del 13 de setembre a l’11 d’octubre de 2023, ambdós inclosos.

En el següent apartat us expliquem com completar el vostre formulari d’inscripció.

Com presentar la meva sol·licitud per participar en la convocatòria de Mossos d’Esquadra?

En aquest apartat us expliquem breument què heu de fer per omplir la vostra sol·licitud de participació en aquesta oposició. Si voleu saber tots els detalls dels passos a seguir, consulteu la nostra guia d’instància de Mossos d’Esquadra.

Important: per completar el formulari necessitareu el programa Adobe Reader (versió 9.1 o superior)

  1. Accedir a la seu de la Generalitat de Catalunya a l’àrea de tramitació en línia
  2. Descarregar el formulari de participació
  3. Omplir el formulari seguint les instruccions i adjuntar els documents que siguin necessaris
  4. Validar les dades, signar i guardar
  5. Pujar i enviar el vostre formulari
  6. En pujar el vostre formulari rebreu la confirmació que heu completat el tràmit. Imprimiu o guardeu l’acusament de rebuda, ja que és la vostra confirmació que heu presentat la sol·licitud
  7. Un cop finalitzada la presentació de documentació tindreu disponible el sistema de pagament de taxes:
    1. De forma telemàtica amb targeta de crèdit/dèbit. Per fer-ho, ompliu l’apartat  «Mitjançant targeta de crèdit/dèbit»
    2. Imprimint la carta de pagament i abonant la taxa d’inscripció a un caixer automàtic de CaixaBank

Un cop hàgiu presentat la vostra sol·licitud només podreu modificar-la o corregir-la mitjançant petició genèrica del Registre electrònic de la Generalitat. Aquesta petició ha de dirigir-se al Departament d’Interior i en l’assumpte cal fer-hi constar «Accés mosso/a46/23».

Quan hagi acabat el termini per presentar les sol·licituds, el següent pas serà comprovar si el vostre nom apareix a la llista de persones admeses al procés selectiu.

A quant ascendeixen les taxes de dret d’examen?

La taxa de dret a examen és de 46,45 €

No obstant això, existeix una sèrie de casos en què haureu d’abonar una quantitat menor. Les situacions que impliquen bonificació són:

  • Membre de família monoparental o de família nombrosa de categoria general: 32,55 €
  • Membre de família monoparental o de família nombrosa de categoria especial: 23,25 €
  • Persones desocupades* sense prestació econòmica per aquest concepte: exemptes del pagament de taxes *dins del termini de presentació de sol·licituds

Per sol·licitar la bonificació o exempció de la taxa heu d’omplir el camp corresponent al formulari d’inscripció. En aquest mateix apartat se us demanaran les dades que acreditin la vostra situació particular.

Com abonar les taxes de participació?

A l’hora de pagar les taxes d’examen podeu escollir entre aquests dos mètodes:

  • En línia amb targeta bancària, durant el procés d’inscripció telemàtic. Haureu d’omplir l’apartat «Mitjançant targeta de crèdit/dèbit»
  • Carta de pagament. Un cop omplerta la vostra sol·licitud, imprimiu la carta de pagament i aboneu la taxa d’inscripció corresponent als caixers automàtics de CaixaBank

Com són els exercicis del procés selectiu a Mosso d’Esquadra?

El procés selectiu es resoldrà mitjançant el sistema de concurs-oposició. Això significa que existeixen dues fases separades i independents: la fase de concurs i la fase d’oposició prèvies a les fases de formació i pràctiques.

Només les persones que superin la fase d’oposició podran ser cridades a la de concurs.

És important tenir clar com són els exercicis per arribar a la data de l’examen de Mossos amb tota la preparació possible. En aquest apartat us expliquem breument en què consistiran les diferents proves d’aquest procés selectiu, que es divideix en aquestes fases:

  1. Fase d’oposició, que consisteix en les següents proves
    1. Proves de coneixements i aptitudinal
      1. Subprova de coneixements: qüestionari tipus test
      2. Subprova aptitudinal: tests que avaluen els processos de raonament i aptituds intel·lectuals
      3. Subprova de coneixements d’idiomes estrangers (voluntària, no eliminatòria)
    2. Proves físiques:
      1. Circuit d’agilitat
      2. Press de banc
      3. Course navette
    3. Adequació psicoprofessional:
      1. Test de competències
      2. Entrevista personal
    4. Coneixements de llengua catalana *S’exigeix un nivell C1 d’aquest idioma
    5. Revisió mèdica
  2. Fase de concurs – Es valoraran els mèrits aportats pels candidats i candidates
  3. Fase de formació
  4. Fase de pràctiques
  5. Nomenament com funcionaris de carrera

Hem preparat una entrada específica al nostre blog en què us contem tot el que heu de saber sobre el procés selectiu de Mossos d’Esquadra: les proves de l’oposició, com es puntuen i la fase de concurs. A més, us resultarà molt útil practicar amb exàmens oficials anteriors corregits de Mossos.


¡Hola, opositores y opositoras! Se han convocado 850 plazas de Mossos d’Esquadra.

En este post os informaremos de los requisitos de acceso, los plazos de inscripción o abono de tasas y, también, cómo se desarrollará el proceso selectivo en este concurso-oposición.

Si estáis pensando en opositar a esta especialidad de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado, seguid leyendo, ¡os contamos todo lo que necesitáis saber sobre esta convocatoria de la Policía Autonómica de Cataluña!

La convocatoria de la oposición libre a Mossos d’Esquadra se publicó el 12 de septiembre de 2023 en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Quienes ocupen estas 850 plazas ejercerán en todo el territorio de Cataluña.

¿Qué requisitos hay que cumplir para presentarse a Mossos d’Esquadra?

Para presentar vuestra candidatura a este proceso selectivo debéis cumplir los siguientes requisitos el día que finalice el plazo de presentación de solicitudes.

  • Tener la nacionalidad española *No se admiten otras nacionalidades
  • Haber cumplido 18 años y no superar la edad establecida para la jubilación forzosa
  • Tener el título de bachiller, de técnico u otro equivalente o superior. *Si habéis obtenido el título en el extranjero, debéis contar con la homologación correspondiente
  • Tener la aptitud psicofísica adecuada para el ejercicio de la función policial y no estar incluido en ninguna causa de exclusión por falta de aptitud psicofísica recogidas en la convocatoria *Podéis consultar las causas en el Anexo III
  • No tener antecedentes penales, ni encontrarse en inhabilitación absoluta o especial para empleos o cargos públicos por resolución judicial firme
  • No haber sido separada, mediante expediente disciplinario, del servicio de cualquiera de las administraciones públicas o de los órganos constitucionales o estatutarios de las comunidades autónomas.
  • Abonar las tasas en plazo y forma
  • Tomar el compromiso de llevar armas mediante una declaración jurada.
  • Tener el permiso de conducir vehículos de la clase B, en vigor, o permisos equivalentes de acuerdo con la normativa aplicable *Este requisito tenéis que cumplirlo dentro del plazo de presentación de la documentación acreditativa de los requisitos. El plazo se hará público a la hora de publicar la relación de personas convocadas a la fase de formación)

Recordad que debéis mantener los requisitos hasta vuestra toma de posesión como funcionarios.

¿Cumplís los requisitos y queréis presentaros a esta oposición? En los siguientes apartados os explicamos cómo presentar las solicitudes.


¡No os perdáis ni una convocatoria!

Registraos gratis y os avisaremos por email de todas las fechas clave.


Presentación de solicitudes a la convocatoria de Policía Autonómica de Cataluña

Este proceso selectivo solo admite la presentación telemática de solicitudes.

El plazo para presentar vuestra candidatura será de 20 días hábiles a contar desde el siguiente a la publicación de la convocatoria. Podéis presentaros desde el 13 de septiembre al 11 de octubre de 2023, ambos incluidos.

En el siguiente apartado os explicamos cómo completar vuestro formulario de inscripción.

¿Cómo presentar mi solicitud para participar en la convocatoria de Mossos d’Esquadra?

En este apartado os explicamos brevemente qué debéis hacer para rellenar vuestra solicitud de participación en esta oposición. Si queréis saber todos los detalles de los pasos a seguir, consultad nuestra guía de instancia de Mossos d’Esquadra.

Importante: para completar el formulario vais a necesitar el programa Adobe Reader (versión 9.1 o superior)

  1. Acceder a la sede de la Generalitat de Catalunya en el área de tramitación en línea
  2. Descargar el formulario de participación
  3. Rellenar el formulario siguiendo las instrucciones y adjuntar los documentos que sean necesarios
  4. Validar los datos, firmar y guardar
  5. Subir y enviar vuestro formulario.
  6. Al subir vuestro formulario recibiréis la confirmación de que habéis completado el trámite. Imprimid o guardad el acuse de recibo, ya que es vuestra justificación de que habéis presentado la solicitud
  7. Una vez finalizada la presentación de documentación tendréis disponible el sistema de pago de tasas:
    1. De forma telemática con tarjeta de crédito/débito. Para ello rellenad el apartado «Mediante tarjeta de crédito/débito»
    2. Imprimiendo la carta de pago y abonando la tasa de inscripción en un cajero automático de CaixaBank

Una vez hayáis presentado vuestra solicitud solo podréis modificarla o corregirla mediante petición genérica del Registros electrónico de la Generalitat. Esta petición tiene que dirigirse al Departamento de Interior y en el asunto hay que hacer constar «Accés mosso/a46/23».

Cuando haya terminado el plazo para presentar las solicitudes, el siguiente paso será comprobar si vuestro nombre aparece en la lista de personas admitidas al proceso selectivo.

¿A cuánto ascienden las tasas de derecho de examen?

La tasa de derecho a examen es de 46,45 €

Sin embargo existe una serie de casos en la que tendréis que abonar una cantidad menor. Las situaciones que implican bonificación son:

  • Miembro de familia monoparental o de familia numerosa de categoría general: 32,55 €
  • Miembro de familia monoparental o de familia numerosa de categoría especial: 23,25 €
  • Personas desempleadas* sin prestación económica por este concepto: exentas del pago de tasas *dentro del plazo de presentación de solicitudes

Para solicitar la bonificación o exención de la tasa debéis rellenar el campo correspondiente en el formulario de inscripción. En ese mismo apartado se os pedirán los datos que acrediten vuestra situación particular.

¿Cómo abonar las tasas de participación?

A la hora de pagar las tasas de examen podéis escoger entre estos dos métodos:

  • En línea con tarjeta bancaria, durante el proceso de inscripción telemático. Tendréis que rellenar el apartado «Mediante tarjeta de crédito/débito»
  • Carta de pago. Una vez rellenada vuestra solicitud, imprimid la carta de pago y abonad la tasa de inscripción correspondiente en los cajeros automáticos de CaixaBank

¿Cómo son los ejercicios del proceso selectivo a Mossos d’Esquadra?

El proceso selectivo se resolverá mediante el sistema de concurso-oposición. Esto significa que existen dos fases separadas e independientes: la fase de concurso y la fase de oposición previas a las fases de formación y prácticas.

Solo las personas que superen la fase de oposición podrán ser llamadas a la de concurso.

Es importante tener claro cómo son los ejercicios para llegar a la fecha del examen de Mossos con toda la preparación posible. En este apartado os explicamos brevemente en qué consistirán las distintas pruebas de este proceso selectivo, que se divide en estas fases:

  1. Fase de oposición, consistentes en las siguientes pruebas
    1. Pruebas de conocimientos y aptitudinal
      1. Subprueba de conocimientos: cuestionario tipo test
      2. Subprueba aptitudinal: test que evalúan los procesos de razonamiento y aptitudes intelectuales
      3. Subprueba de conocimientos de idiomas extranjeros (voluntaria, no eliminatoria)
    2. Pruebas físicas:
      1. Circuito de agilidad
      2. Press de banca
      3. Course navette
    3. Adecuación psicoprofesional:
      1. Test de competencias
      2. Entrevista personal
    4. Conocimientos de lengua catalana *Se exige un nivel C1 de este idioma
    5. Revisión médica
  2. Fase de concurso – Se valorarán los méritos aportados por los candidatos y candidatas
  3. Fase de formación
  4. Fase de prácticas
  5. Nombramiento como funcionarios de carrera

Hemos un preparado una entrada específica en nuestro blog donde os contamos todo lo que necesitáis saber sobre el proceso selectivo de Mossos d’Esquadra: las pruebas de la oposición, cómo se puntúan y la fase de concurso. Además, os resultará muy útil practicar con exámenes oficiales anteriores corregidos de Mossos.


¿Tenéis dudas? Probablemente ya las hayamos resuelto en nuestro centro de ayuda. Si no encontráis vuestra pregunta aquí, escribidnos a [email protected] o llamadnos al 919040798 y os ayudaremos.

Únete ya a nuestro Grupo de Facebook «Objetivo Oposiciones Mossos d’Esquadra» y mantente siempre al día de la actualidad de la oposición en nuestro canal de Telegram especializado.

El equipo de OpositaTest

www.opositatest.com